Αθλητισμός και Αντοχή

1. Μια αξιοσημείωτη μελέτη αθλητών έδειξε αύξηση στην αντοχή, τη δύναμη και την αποτελεσματικότητα της μεταφοράς ενέργειας. H μελέτη έδειξε ότι, σε 131 εθελοντές, υπήρχε σημαντική αύξηση στην αεροβική ικανότητα, όταν οι συμμετέχοντες έλαβαν εκχυλίσματα Cordyceps. Η μελέτη έδειξε, επίσης, ότι το Cordyceps είναι αποτελεσματικό στη βελτίωση της αερόβιας ικανότητας άσκησης, στην απόδοση σε άσκησεις αντοχής και μεταβολισμού, και την ανακούφιση από τα συμπτώματα κόπωσης σε υγιείς ανθρώπους.
Πηγή: Chinese mushroom remedy found to boost fitness, New Zealand Herald.


2.  Το Cordyceps μειώνει το γαλακτικό οξύ που συσσωρεύεται στους μυς και το οποίο καταπονεί τους μυς μετά από μια προπόνηση.
Πηγή: H βίβλος της μέγιστης απόδοσης του Δρ. Earl Mindell Ph.D.

3. Το Cordyceps αυξάνει τη διαθεσιμότητα του οξυγόνου, το οποίο σημαίνει ευκολότερη αναπνοή. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι πολλοί μεγάλου υψόμετρου ορειβάτες χρησιμοποιούν Cordyceps τακτικά για να αυξηθεί η ποσότητα οξυγόνου και να ενισχύσουν την ενέργεια τους.
Πηγή: Στα Ίχνη του Αρχαίου Κόρντισεπς στο σύγχρονο κόσμο, John Holliday, Matt Cleaver

4. Η προπόνηση σε υψηλό υψόμετρο είναι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη πρακτική για τη βελτίωση της απόδοσης στην αερόβια άσκηση.
Συμπληρώματα crenulata Rhodiola (R) και Cordyceps sinensis (C) έχουν αναφερθεί ότι βελτιώνουν τις αθλητικές επιδόσεις. Ωστόσο, δεν είναι σαφές κατά πόσον τα R και C θα μπορούσαν κατά τη διάρκεια της άσκησης σε υψηλό υψόμετρο να ενισχύσουν περαιτέρω την αερόβια ικανότητα αντοχής. 
Στην παρούσα μελέτη, εξετάσαμε την επίδραση συμπληρωμάτων R και C στην αερόβια ικανότητα άσκησης μετά από 2 εβδομάδες προπόνησης σε υψηλό υψόμετρο (2200 μ). Δεκαοκτώ άνδρες χωρίσθηκαν σε δύο ομάδες: εικονικό φάρμακο (n = 9) και συμπληρώματα R / C (RC, n = 9). Αμφότερες οι ομάδες έλαβαν συμπλήρωμα RC (R: 1,400 mg + C: 600 mg ημερησίως) ή εικονικό φάρμακο. 
Αποτελέσματα: Tο γκρουπ που λάμβανε το συμπλήρωμα RC είχε σημαντικά μικρότερο χρόνο εξάντλησης σε σχέση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου και η μείωση της δραστηριότητας του παρασυμπαθητικού ήταν σημαντικά καλύτερη στην ομάδα RC 
Συμπέρασμα: Η λήψη συμπληρώματος RC κατά τη διάρκεια προπόνησης σε υψόμετρο παρέχει μεγαλύτερα οφέλη στη βελτίωση της αερόβιας απόδοσης.
Rhodiola crenulata- and Cordyceps sinensis-Based Supplement Boosts Aerobic Exercise Performance after Short-Term High Altitude Training

5. Λόγω της αυξανόμενης ζήτησης στην αγορά, η αναζήτηση για αποτελεσματικά, μη τοξικά, φυσικά συστατικά με αντιοξειδωτικές ιδιότητες έχει γίνει ολοένα και μεγαλύτερου ενδιαφέροντος. 
Το παρόν έγγραφο περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο ένας ειδικός συνδυασμός συμπληρώματα μανιταριών μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της απόδοσης των αθλητών αντοχής. Αναφέρουμε τα αποτελέσματα μιας σύντομης δοκιμής διάρκειας 3 μηνών με δύο συμπληρώματα μανιταριών, το Ganoderma lucidum και το Cordyceps sinensis (3 κάψουλες Cordyceps και 2 κάψουλες του Ganoderma ημερησίως), σε 7 υγιείς άνδρες εθελοντές, ηλικίας μεταξύ 30 και 40 ετών, οι οποίοι είναι όλοι ερασιτέχνες ποδηλάτες που συμμετέχουν στους αγώνες ποδηλασίας "Gran Fondo". 
Αυτή η μελέτη ερεύνησε τις επιπτώσεις των συμπληρώματων μανιταριών σχετικά με το επίπεδο της φυσικής κατάστασης των αθλητών παρακολουθώντας και συγκρίνοντας βιοδείκτες λίγο πριν και μετά τη σωματική άσκηση.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αναλογία τεστοστερόνης / κορτιζόλης άλλαξε με στατιστικά σημαντικό τρόπο, προστατεύοντας έτσι τους αθλητές και από τα δύο είδη συνδρόμου, OTS (Overtraining Syndrome - OTS) και NFO (Nonfunctional Overreaching).
Επίσης, τα δεδομένα αποδεικνύουν μια αυξημένη ικανότητα εκκαθάρισης ελευθέρων ριζών στον ορό των αθλητών μετά τον αγώνα, προστατεύοντας έτσι τους αθλητές από το οξειδωτικό στρες. 
Improving Training Condition Assessment in Endurance Cyclists: Effects of Ganoderma lucidum and Ophiocordyceps sinensis Dietary Supplementation 

6. Το Cordyceps ήταν μία από τις επιλογές του κορυφαίου Ironman τριαθλητή, Chad Hawker για ενίσχυση της αντοχής αλλά και για την αύξηση της χωρητικότητας των πνευμόνων (VO2 Max) και για την στήριξη στη φάση ανάκαμψης μετά τον αγώνα.
Λίγα λόγια για τριαθλητές: 

Οι τριαθλητές είναι μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη "πάστα" αθλητών. Βασικά, είναι μία κατηγορία από μόνοι τους :
- Κολυμπούν.
- Ποδηλατούν.
- Τρέχουν.
και όλα τα παραπάνω για ιδιαίτερα σοβαρές αποστάσεις, π.χ. :
- το τρίαθλο περιλαμβάνει είναι ένα μίλι κολύμπι, 25 μίλια ποδηλασία, και δύο μίλια τρέξιμο.
- η επόμενη κατηγορία, το Long Triathlon, αυξάνει τις αποστάσεις σε 1,2 μίλια κολύμπι, 56 μίλια ποδηλασία και ένα ημι-μαραθώνιο τρέξιμο.
- στην τελευταία κατηγορία, στο απόλυτο τρίαθλο, το Ironman, οι τριαθλητές κολυμπούν 2.4 μίλια, ποδηλατούν 112 μίλια, και τρέχουν έναν πλήρη μαραθώνιο, 26.2 μίλια.
Ο Chad Hawker ήταν ένας από τους καλύτερους τριαθλητές παγκοσμίως και νικητής του Kona Half Ironman για 6 χρόνια (1998-2004). 

7. Δείτε και τον σύνδεσμο σχετικά με το πώς το Cordyceps συνεισφέρει στο Bodybuilding
 
 
Μετάφραση - Επιμέλεια
Iωάννης Κιούσης
Ανεξάρτητος συνεργάτης DXN