Φυσική Υγιεινή και παιδιά

2016-06-08 22:42

Πολλές μαμάδες κυνηγάνε τα παιδιά τους να φάνε και την τελευταία τους μπουκιά για να «μην χάσουν την δύναμη τους» ή από φόβο μήπως δεν αναπτυχθούν σωστά. Τα ταΐζουνε τακτικά σαβούρες, πρόχειρο φαγητό και ανθυγιεινά σνακ και μετά αναρωτιούνται γιατί τα παιδιά τους είναι παχύσαρκα και αρρωσταίνουν συνέχεια.

Δεν αντιλαμβάνονται ότι, άθελα τους,  δηλητηριάζουν το αίμα του παιδιού με σωρεία τοξινών.  Δημιουργούν το έδαφος για έναν φιλάσθενο και ευτραφή ενήλικα, ευάλωτο σε κάθε μορφής ασθένεια.

Δίνουνε αντιπυρετικά και αντιβιοτικά σαν να είναι καραμέλες αγνοώντας ότι το μόνο που καταφέρνουν είναι να καταπολεμούν το σύμπτωμα και όχι την ίδια την ασθένεια στις περισσότερες περιπτώσεις. Αγνοούν την θεραπευτική δύναμη του πυρετού και της διάρροιας και σπεύδουν αμέσως να τα καταστείλουν. Φυσικά δεν αναφέρομαι σε επαναλαμβανόμενες διάρροιες που, ειδικά αν συνδυάζονται και από επαναλαμβανόμενους εμετούς, μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση με τραγικές συνέπειες.

Όλοι οι γονείς θέλουμε το καλό των παιδιών μας, η διαφορά είναι ότι πάρα πολλοί γονείς αγνοούν πως δημιουργούνται οι ασθένειες ή δεν πιστεύουν ότι η κακή διατροφή και η δυσκοιλιότητα επηρεάζουν σε τόσο μεγάλο βαθμό την υγεία ή ακόμα δεν έχουν αντιληφθεί πόσο κακή διατροφή κάνουν στα παιδιά τους.

 

Βασικοί κανόνες για την σωστή διατροφή των παιδιών.

  • Μην τα πιέζετε να φάνε όλο το φαγητό τους αλλά να φάνε τόσο ώστε να μην πεινάνε άλλο, δηλαδή να φάνε όσο θέλουν.
  • Μην τα πιέζετε να φάνε την ώρα που θέλετε εσείς αλλά όταν πεινάσουν. Μην ανησυχείτε, αν έχετε ένα πρόγραμμα διατροφής, δεν θα χαλάσει επειδή το παιδί έφαγε στις δύο και όχι στις μια που τρώει συνήθως. Είναι πολύ σημαντικό για όλους μας να τρώμε όταν πεινάμε και όχι επειδή πρέπει να φάμε.
  • Προτρέψτε τα να μασάνε πολύ καλά την τροφή τους για να διευκολυνθεί η χώνεψη.
  • Συνοδέψτε πάντα το φαγητό τους με μια σαλάτα που τους αρέσει, ας φάνε και μικρή ποσότητα. Έτσι όμως δημιουργούμε το έδαφος για να αποκτήσουν μια υγιεινή διατροφή και σαν ενήλικες.
  • Δίνετέ τους δυο φορές την ημέρα φρούτα πχ για δεκατιανό και απογευματινό

 

Ταΐζουμε τα παιδιά μας με ότι μας αρέσει να τρεφόμαστε και εμείς. Γνωρίζω περιπτώσεις γονέων που δεν δίνουν φρούτα στα παιδιά τους επειδή δεν αρέσουν στους ίδιους. Εχω δει ακόμα και να δίνουνε να πιει «μια γουλιά» μπύρα παιδί ενός έτους  και «αραιωμένη με νερό»  μπύρα 10 χρονών αγόρι. Και πραγματικά αναρωτιέμαι «γιατί?»… ποιά ανάγκη του γονέα ή του παιδιού καλύπτει αυτή η τακτική?

Γνωρίζω πολύ καλά ένα ζευγάρι όπου έχει δυο εύσωμα αγοράκια 6 χρονών και αν ρωτήσεις την γιαγιά που έχει την επιμέλεια τους από το μεσημέρι και μετά, συνεχώς ισχυρίζεται ότι δεν τρώνε πολύ και ότι το βράδυ τρώνε πολύ ελαφρά. Και όμως από όταν ακόμα ήταν μωρά, γέμιζε το κουτάλι μέχρι να ξεχειλίσει από φαγητό, αγνοώντας αν είχανε τελειώσει την μπουκιά τους,  και τα πίεζε να καταπιούν και γρήγορα, σχεδόν αμάσητα με ότι βλαβερές συνέπειες έχει αυτό. Και όλα αυτά για να τελειώνει η ίδια πιο γρήγορα. Τα διάφορα γλυκίσματα (καραμέλες και μπισκότα κυρίως) δεν λείπουν ποτέ από το σπίτι της και φυσικά δεν τους χαλά χατήρι στο να τους δώσει πολύ παραπάνω από μια καραμέλα ή ένα μπισκότο. Ίσως δεν τρώνε πολύ φαγητό για βράδυ πια αλλά τρώνε πολλά γλυκά που μόνο άχρηστες θερμίδες προσφέρουν. Η δε μαμά τους είναι γνωστή γλυκατζού και μάλιστα καμαρώνουν και οι δύο (γιαγιά και μαμά) αν τα βλέπουν να τρώνε ένα γλύκισμα . Παρόλα αυτά, δείχνουν να αγνοούν γιατί τα παιδιά έχουν παραπανίσια κιλά, χωρίς να είναι όμως παχύσαρκα. Αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα του πως ταΐζουνε τα παιδιά τους πολύ γονείς.

Δεν προτείνω να μην φάνε ποτέ γλυκό ή μπισκότο, αν και θα ήταν το τέλειο αυτό, αλλά να υπάρχει μέτρο.

 Δείτε εδώ μερικές συμβουλές ώστε να μην γίνεται κατάχρηση.

  • Μην έχετε γεμάτα τα ντουλάπια σας και το ψυγείο σας με γλυκίσματα και σνακ τύπου γαριδάκια, μπισκότα κλπ. Είναι φυσικό και επόμενο το παιδί «να σας πρήξει» για να του δώσετε εφόσον γνωρίζει ότι είναι διαθέσιμα στο σπίτι. Και πόσο θα αντέξετε την γκρίνια του? Αλλωστε δεν φταίει αυτό αλλά εσείς που έχετε τον πειρασμό στο σπίτι.
  • Αν θέλετε να έχετε κάποια, τοποθετήστε τα σε ντουλάπι που δεν φθάνει αλλά και να μην γνωρίζει ότι υπάρχουν εκεί.
  • Μην τα τρώτε μπροστά στα παιδιά σας.
  • Μην του δίνεται όλο το κουτί με τα μπισκότα ή τα γαριδάκια αλλά βάλτε του μια μικρή αλλά ικανοποιητική ποσότητα σε ένα μικρό μπολάκι. Πχ μια χούφτα γαριδάκια ή 2 μπισκότα. Φροντίστε όμως να μην φάει κατι άλλο αντίστοιχο στην διάρκεια της ημέρας, αυτό είναι υπεραρκετο.
  • Μαθετε του να πλένει τα δόντια του το βράδυ και ειδικά μετα από την κατανάλωση γλυκισμάτων
  • Πάρτε υγιεινά σνακ στην παιδική χαρά ή  άλλες δραστηριότητες πχ φρούτα κατα προτίμηση ή ενα σάντουιτς με τυρί και ντομάτα ή έστω τυροπιτάκια που έχετε φτιάξει μόνες σας.
  •