Υγιεινές Συνταγές
Τονωτική & δυναμωτική σαλάτα
1 Μαρούλι κατά προτίμηση χοντροκομμένο, 3 φύλλα σπανάκι χοντροκομμένα, 5 κάστανα ωμά ή βρασμένα, τριμμένα, 6 καρύδια κοπανισμένα σε γουδί, 2 κουταλάκια ψιλοκομμένο μαϊντανό, 2 κουταλιές μέλι. 3 μέτριες ντομάτες και 2 κουτ σούπας λάδι.
Τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Τις ντομάτες της βάζουμε στο τέλος για γαρνιτούρα
Σαλάτα πράσινη
Ψιλοκομμένα αντίδια ή μαρούλι, ρόκα, κάρδαμο, πιπεριές, κρεμμυδάκια χλωρά (τα φύλλα), μαϊντανό. Σε μεγαλύτερη ποσότητα θα είναι τα αντίδια ή το μαρούλι, σε μικρότερη τα υπόλοιπα υλικά και σε ακόμα μικρότερη το κάρδαμο. Προσθέτουμε «χτυπημένο» λαδολέμονο.
Η σαλάτα αυτή είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη σε δερματικά νοσήματα- έκζεμα, σταφυλοκοκκίαση, ψωρίαση, λύκο κλπ γιατί αποτελείται από ήδη λαχανικών που τα βλέπει ο ήλιος.
Χτυπημένο Λαδολέμονο.
Αποφύγετε το ξύδι και το αλάτι και βάλτε περισσότερο λεμόνι για να δώσετε γεύση στην σαλάτα σας καθώς και μυρωδικά.
Βάζουμε σε ένα μπουκαλάκι όσο λάδι και χυμό λεμονιού θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε για την σαλάτα μας και το ανακατεύουμε καλά ώσπου να αφρίσει το περιεχόμενο. Με τον εξαφανίζονται τα οξέα του λαδιού και γίνεται ένα ωραίο μίγμα λαδολέμονου.
Υγιεινά Σάντουιτς
Προτιμήστε έτοιμα ψωμιά του τοστ από φούρνο (που τα παρασκευάζουνουν στον φούρνο) ή ακόμα καλύτερα κόψτε 2 λεπτές φέτες ψωμιού για να φτιάξετε το σάντουιτς.
Αλείψτε μόνο την μια φέτα ψωμιού με φρέσκο ανάλατο βούτυρο (όχι βιταμ και μαργαρίνες) και βάλτε ανάμεσα φέτες ντομάτα, 1 μικρό φύλο μαρούλι, τυρί φέτα ή κασέρι ή κάποιο άλλο κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας ακόμα και κρεμμύδι αν σας αρέσει. Πασπαλίστε με ρίγανη ειδικά αν έχετε χρησιμοποιησει ντομάτα και τυρί φέτα.
Σκορδόψωμα (για τους λάτρεις του σκόρδου)
Βάλτε περίπου 100 ml λάδι σε ένα μπρίκι με ψιλοκομμένο σκόρδο μέσα, να ζεσταθεί για μερικά λεπτά (σε χαμηλή θερμοκρασία)και να απορροφήσει το λάδι τις ουσίες του σκόρδου (ακόμα καλυτέρα αν έχετε βάλει ψιλοκομμένο σκόρδο σε λάδι μερικές ώρες πριν να φτιάξετε τα σκορδόψωμα και το αφήσετε μόνο του να βγάλει τα ζουμιά του στο λάδι).
Κόψτε μερικές φέτες ψωμί (χρησιμοποιείστε και χθεσινό, μην το πετάτε). Τρίψτε σε ένα άλλο μπολ τυρί φέτα και κόψτε μερικές λεπτές φέτες ντομάτας. Οι αναλογίες είναι αντίστοιχες του ψωμιού που θα χρησιμοποιήσετε.
Απλώστε το λάδι σε ένα πιάτο και βουτήξτε εκεί την μια πλευρά του ψωμιού για να ποτίσει από το λάδι.
Όταν ποτίσετε όλα τα ψωμιά στο σκορδόλαδο, βάλτε πάνω σε κάθε ψωμί όση τριμμένη φέτα θέλετε, πάνω από την φέτα 1-2 λεπτοκομμένες ντομάτες και πασπαλίστε με ρίγανη.
Ψήστε στο γκριλ για περίπου 3-5’ να πάρουν χρώμα. Είναι πεντανόστιμο ορεκτικό και ιδιαίτερα χρήσιμο αν μας έχει μείνει χθεσινό ψωμί.
Μπορείτε αντί για τυρί φέτα, ντομάτα και ρίγανη, να βάλετε απλά μια φέτα κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας. Θα λιώσει πάνω στο ψωμί και είναι πολύ γευστικό. Ψήνουμε με τον ίδιο τρόπο.