Πρόληψη κατάθλιψης σε άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη με Cordyceps

2016-01-19 23:21

Ο σακχαρώδης διαβήτης συνοδεύεται από ορμονικές και νευροχημικές αλλαγές που μπορούν να σχετίζονται με το άγχος και την κατάθλιψη. Τόσο ο διαβήτης όσο και η κατάθλιψη αλληλεπιδρούν αρνητικά:  κατάθλιψη οδηγεί σε φτωχό έλεγχο του μεταβολισμού και η υπεργλυκαιμία επιδεινώνει την κατάθλιψη.

Άρθρο το οποίο δημοσιεύτηκε στο pubmed, συνδέει την θετική επίδραση του μανιταριού cordyceps sisensis, πλούσιου σε βανάδιο, στην κατάθλιψη που εμφανίζουν άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Το αναφέρει ως μανιτάρι με αντικαταθλιπτική δράση. Συγκεκριμένα χαρακτηρίζει τα μανιτάρια της κατηγορίας του cordyceps, τους βασιδιομύκητες, ως την « απόλαυση των διαβητικών, εφόσον «είναι ένα τρόφιμο με λίγες θερμίδες, με ελάχιστο λίπος και είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για τα παχύσαρκα άτομα. Χωρίς άμυλο, με χαμηλή περιεκτικότητα σακχάρων και με υψηλή περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα, απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνες και ίνες. Μερικά από αυτά παράγουν ουσίες, οι οποίες έχουν δυνατότητες ιατρικά αποτελέσματα, και καλούνται φαρμακευτικά μανιτάρια». 

Επιπλέον, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι, το cordyceps βελτίωσε τα επίπεδα της ινσουλίνης και την συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα.

Το ίδιο άρθρο αναδημοσιεύτηκε αργότερα με περισσότερα στοιχεία. Δείτε εδώ

Στο άρθρο αυτό αναφέρει ακόμα για τον σακχ. Διαβήτη και την κατάθλιψη: Η εμφάνιση της κατάθλιψης είναι περίπου 18% υψηλότερη σε διαβητικούς ασθενείς σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό, και μόνο στο 33% των περιπτώσεων κατάθλιψης διαβητικών ασθενών γίνεται διάγνωση και θεραπεία.Οι ενώσεις μπορεί να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο των καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε άτομα με διαβήτη, αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 σε άτομα με συμπτώματα κατάθλιψης ή και τα δύο. Αυξανόμενα στοιχεία από κλινικές μελέτες δείχνουν ότι οι διαβητικοί ασθενείς με μείζονα κατάθλιψη δεν  συμμορφώνονται καλά στα αντιδιαβητικά σχήματα, έχουν κακή ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αμφιβληστροειδοπάθειας και μακροαγγειακών επιπλοκών.