Προσαρμογόνο βότανο  (adaptogens)


Ενα "προσαρμογόνο βότανο" προάγει το συνολικό σκοπό της ομοιόστασης, μέσω της βοήθειας που προσφέρει στο σώμα να "προσαρμόζεται" τόσο σε εξωτερικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες, αλλά και στις εσωτερικές ανισορροπίες.

Ο όρος "προσαρμογονο βοτανο" (επίσης, γνωστό και ως ανταπτογόνο) είναι πρόσφατος ιατρικός όρος, ο οποίος εισήχθη για πρώτη φορά το 1947 από τον Pώσο τοξικολόγο Nikolay Vasilievich Lazarev. 



Τα προσαρμογόνα βότανα : 
1. είναι μη-τοξικά, δηλαδή δε δημιουργούν παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό.
2. προσφέρουν μια "μη-συγκεκριμένη" (non specific) ενίσχυση της ικανότητας του οργανισμού να αντιστέκεται στις αρνητικές επιρροές και στους στρεσογόνους παράγοντες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στις, συχνά, σκληρές συνθήκες του σύγχρονου τρόπου ζωής.
3. προσαρμόζουν τη δράση τους ανάλογα με τις ανάγκες μας, δηλαδή προσφέρουν στον οργανι αυτό που χρειάζεται τη δεδομένη εκείνη χρονική στιγμή και όχι κάτι άλλο.

Π.χ. 
      Α. ένα προσαρμογονο βοτανο μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση όταν χρειάζεται ενώ παράλληλα αυξάνει τα επίπεδα της χαμηλής όταν υπάρχει ανάγκη
     Β. επίσης, ένα προσαρμογονο βοτανο μπορεί να αυξήσει τη λεγόμενη «καλή» χοληστερίνη (HDL-C) ενώ παράλληλα να μειώσει την λεγόμενη «κακή» χοληστερίνη (LDL-C)

4. Το βασικότερο όμως είναι ότι
  - αποτοξινώνουν και εξισορροπούν τις κυτταρικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού και βοηθούν στη θεραπεία των εκάστοτε διαταραχών γιατί επαναφέρουν στα φυσιολογικά επίπεδα όλες τις λειτουργίες του οργανισμού & των επιμέρους οργάνων του.

 - "Μόνο 300 βότανα έχουν αναγνωριστεί ως προσαρμογόνα βότανα, Βικιπαίδεια, η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

 - Tα βότανα αυτά ονομάστηκαν προσαρμογόνα το 1947 από το Pώσο γιατρό Nikolay Vasilievich Lazarev, ο οποίος έπειτα από μελέτες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περιορίζουν κατά πολύ την σωματική και ψυχική εξάντληση και ενισχύουν την ενέργεια και το ανοσοποιητικό σύστημα. 

Tα χαρακτήρισε προσαρμογόνα επειδή: 
1. Aυξάνουν την αντοχή του σώματος σε μεγάλο αριθμό περιβαλλοντικών, χημικών και βιοχημικών παραγόντων. 
2. Bελτιώνουν όλες τις λειτουργίες του οργανισμού, χωρίς να επιβαρύνουν καμία.